Google+

Nincs úniós vélemény

Hozzászólás

Az ENSZ-közgyűlés most szavaz arról, hogy támogatja-e Szerbia bírósági indítványát

Nincs úniós vélemény

szerző: Kakuk György
2008. október 7. kedd

Tartózkodást tervez az Európai Unió azon az ENSZ-szavazáson, amelyen Szerbia Koszovó elleni keresete a téma. Kakuk György, a zóna hivatásos békefenntartója érdekesnek tartja az álláspontot, amikor az uniónak kellene rendet tennie a vidéken.

Szerda délután az Egyesült Nemzetek Közgyűlése dönt arról, hogy támogatja-e Szerbiának a hágai Nemzetközi Bírósághoz intézett beadványát, amelyben arról érdeklődik, hogy a február 17-én egyoldalúan kikiáltott koszovói függetlenség, amelyet a mai napig 47 ország ismert el, összeegyeztethető-e a nemzetközi jog hatályos normáival és szellemével.

A holnapi szavazás alapvetően megváltoztathatja a Koszovó nemzetközi státusa körüli diplomácia felfordulás dinamikáját. Ha a szerb kezdeményezés nem kapja meg az ENSZ-közgyűlés többségi támogatását – elemzők erre látnak kisebb esélyt –, akkor a Koszovót elismerő országok száma rövid idő alatt elérheti a kritikus százas számot, ezzel mellőzni lehetne mindenféle további nemzetközi jogi érvelést, és a nemzetépítés mehetne szépen tovább a maga útján, csendesen.

Ha a kezdeményezés megszerzi a tagállamok többségének támogatását, akkor viszont hosszú időre leállhat Koszovó függetlenségének elismerése, Szerbia pedig újra tárgyalási pozícióba kerülhet, és azok a tárgyalások pedig túl a mindennapi praktikus dolgokon, alapvető, a tartomány státusát érintő kérdésekről szólhatnának

A szavazás előtt érdemes egy kicsit elidőzni, és megvizsgálni az Európai Unió álláspontját. Pontosabban érdemes lenne, ha létezne ilyen. Annyit tudni, hogy az unió megpróbál valamiféle egységes álláspontot képviselni majd a szavazáskor. A kezdeményezés szerint ez az egységes tartózkodás lenne. De csak lenne, mert ez idáig nem jött össze. Úgy tudni, hogy két tagállam a szerb indítvány ellen kíván szavazni, négyen, esetleg öten támogatnák, a többiek pedig a kényelmes tartózkodást választanák. Ennyit az unió közös kül- és biztonságpolitikájáról. Egy olyan helyzetben, amikor brüsszeli tervek szerint az Európai Unió missziója és főképviselője lesz majd annak a nemzetközi közösségnek a vezető ereje, amely Koszovót átvezeti az egyoldalúan kikiáltott függetlenség első évein, felügyeli az intézmények működését, betartatja a kisebbségi jogokat, megszilárdítja a demokráciát. Nem részletezem.

Ami Koszovó függetlensége körül történik, bármi legyen is a szavazás eredménye New Yorkban, annak ellenére precedens lesz (vagy már az is, lásd Abháziát és Dél-Oszétiát), hogy a nyugati nagyhatalmak sokszor és hangosan elmondták: nem lehet példaértékű mindaz, ami itt történik. A precedens veszélyeire figyelmeztet Bruno Kopjteres brüsszeli politikatudós a világ egyik vezető külpolitikai magazinjában, a Le Monde Diplomatique októberi számában megjelent cikkében. „A nyugati nagyhatalmak megsértették az önrendelkezéshez való jogot azzal, hogy engedték túlterjeszkedni a nemzetközi jogi normák által megrajzolt határokon” – irja Kopjteres. És arra figyelmeztet, hogy az országok területi sérthetetlenségével való szakítás és egy elszakadásra vágyó terület elismerésével a központi kormányzat akarata ellenére a világ sok olyan országát, amely szakadár mozgalmakkal küzd, destabilizálni fogja. Véleménye szerint az önrendelkezés joga csak a gyarmati vagy erőszakos külső uralom alatt lévő országok esetében áll meg.

Hogy mit gondolnak minderről az ENSZ tagállamainak képviselői? Szerdán az is kiderül.

 

Reklámok

Itt lehet kommentelni!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

BircaHang

magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Magyar Narancs Online

РОДМУВИ - Kakuk György új és régebbi írásai

Gépnarancs

РОДМУВИ - Kakuk György új és régebbi írásai

Pestiside.hu

РОДМУВИ - Kakuk György új és régebbi írásai

Politics.hu

РОДМУВИ - Kakuk György új és régebbi írásai

Ródmúvi

РОДМУВИ - Kakuk György új és régebbi írásai

www.galamus.hu

РОДМУВИ - Kakuk György új és régebbi írásai

Gréczyblog

РОДМУВИ - Kakuk György új és régebbi írásai

Hungarian Spectrum

reflections on politics, economics, and culture

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d blogger ezt kedveli: