Google+

Diákok, drukkerek

2

február 13, 2013 Szerző: Kakuk György

régi idők focijaTagadhatatlanul van annak valami kelet-európai bája, amikor az életvitelszerű labdarúgódrukker bemegy az egyetemre (ez esetben rögtön kettőre), és ott kifejti nézeteit bonyolult társadalmi, politikai problémákról. Önbizalomban nincs hiány, így szocializálódott ebben az országban, példakövetés van. Mi más? Ahol ugye a miniszterelnök is elsősorban focidrukker, és csak másodsorban miniszterelnök, ott a hétköznapi focidrukker érzi a bátorítást, és megy. Meg mondja.

Hogy mi lesz az ő négyéves fiával, ha nem épül meg a stadion? Hát hova megy ő akkor? Ezt mondják meg neki, de gyorsan! Az, hogy a négyéves fia egyszer talán egyetemre menne, ami meg nem lesz, az túlságosan távoli opció, így ezen a primer szinten meg sem jelenik. Meg a másik kolléga, aki kioszt egy előadóteremnyi okostojást, hogy az ingyen oktatás meg különben is, anyád!

Ez van. A focidrukker politikai tényező lett. Nem bátortalanítja el semmi. Viszonyát a valósággal szemben határozza meg, érzi, neki is meg kell szólalnia. Nem mondta senki, hogy ne tegye, így nem meglepő. Kell valamit mondani a hajrá, Loki, hajrá Fradin túl is.

Akkor is magabiztos volt, amikor ez a FIFA izé kiparancsolta őt a stadionból, mert mocskos zsidózott egy kicsit. Meglepő volt, mert mocskos itt mindenki, aki nem velük üvölt, csak ugye a zsidók keze messze elér. Az önreflexióba és annak mélyebb összefüggéseibe nem is érdemes belemenni.

A bundákról – amelyekben a magyar csapatok és játékosaik vastagon benne vannak, amiről a nemzetközi szaksajtó folyamatos ír, az Europol nyomoz – szó sincs. Hogy elcsalják, eladják a meccseket, ezáltal a megvett focisták a nemzetközi szervezett bűnözés részeivé válnak, hogy nem tudni már, melyik meccs eredménye valós, melyik hamis, hogy dőlnek meg az évekkel ezelőtt lejátszott mérkőzések eredményei… Ez is bunda volt meg ez is, ez is, ez is…

Mindeközben a miniszterelnök önfenntartó felsőoktatásról beszél, és bevezetné Európa legmagasabb tandíját. A labdarúgásba meg ömlik az adófizetői pénz. A TAO is az, ne próbáljuk elmaszatolni és magánpénznek nevezni. Lesz államilag finanszírozott Loki, Fradi meg giga Puskás Stadion. Néző nem lesz több, bunda sem kevesebb, de oda lehet majd menni, komótosan besétálni a kezdőkörbe, és büszkén körbenézni az üres lelátókon.

Közben, alig hallhatóan, épp csak átszivárogva a lelátókon, az utcán már szól a… Takarodj!

Reklámok

2 thoughts on “Diákok, drukkerek

  1. Ildiko Ungvary szerint:

    Az elmúlt idôben jó pár évet kihagytam a magyar focit illetôen….. ezt a szokásomat továbbra is meg fogom tartani….. amúgy talán faiskolákat kellene létesíteni, ha a fafejûek számát vesszük alapul, igen csak többre lesz szükség!

  2. Kovacs Geza szerint:

    En sohasem szerettem a focit. Most mar tobb okom is van ra, hogy ez az erzesem fennmaradjon. A fiuk persze tudjak, hogy mit csinalnak, az egyetemistak egyelore nem olyan elszantak, tehat minden mehet a maga utjan (hoborges, aztan a hetkoznapok beletorodese). Az nem tudom, hogy a blog utolso mondataban felvazolt vizio mikor fog megvalosulni, de az mindenkeppen szr lesz (lehet, hogy a hivek ezt tudjak es ezert tartanak ki a vegsokig a vezerukkel).

Itt lehet kommentelni!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

BircaHang

magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Magyar Narancs Online

РОДМУВИ - Kakuk György új és régebbi írásai

Gépnarancs

РОДМУВИ - Kakuk György új és régebbi írásai

Pestiside.hu

РОДМУВИ - Kakuk György új és régebbi írásai

Politics.hu

РОДМУВИ - Kakuk György új és régebbi írásai

Ródmúvi

РОДМУВИ - Kakuk György új és régebbi írásai

www.galamus.hu

РОДМУВИ - Kakuk György új és régebbi írásai

Gréczyblog

РОДМУВИ - Kakuk György új és régebbi írásai

Hungarian Spectrum

reflections on politics, economics, and culture

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d blogger ezt kedveli: