Google+

Lett volna

7

január 11, 2013 Szerző: Kakuk György

Orbán bélyegAkkora a zaj, hogy már hallani sem lehet. Bayer Zsolt írása tolta fel a potmétert, és most mindenki szenvedélyesen mondja a magáét. Pedig Bayer évek óta ezt csinálja. Az olaszliszkai tragédiáról írott publicisztikájában, aztán egy mezőfalvi eset hullámaira ráülve, Az iszonyat térképe címmel megjelent írásában is ilyen mondatok voltak: „Az a tragédia, hogy a lincselő és lincselni a jelek szerint egyre inkább kész cigányokból hiányzik az örök isteni és emberi parancs. Ez pedig lehetetlenné teszi az együttélést.” Bayer a héten sem mondott mást. Az üzenet ugyanaz, csak a szavak mások. Most ért el egy olyan pontra, hogy kiverte a biztosítékot.

Nem gondolom, hogy Bayer ellen büntetőeljárást kellene indítani. Egy normális országban a hasonló írások nagyon szűk körnek szólnak, azok pedig, akik ilyen gondolatokat papírra vetnek, nem lehetnek ünnepelt hősök; a többségi társadalom szalonképtelen futóbolondnak tartja őket. A probléma Bayerral vagy nélküle is ott van. És a probléma nem használható fel pillanatnyi politikai érdekekre. A pillanat elmúlik, a magyarországi cigányság és a róluk való gondolkodás, az előítéletesség viszont marad, és köszöni, jól van.

A szalonrasszizmus nem csak a jobboldal privilégiuma. Tessék megnézni a web2-n a kommenteket! Időről időre felbukkan különböző képaláírásokkal a magyar miniszterelnök gimnáziumi tablóképe. Biztosan látták már. Az, amin Orbán Viktor kockás zakóban, csokornyakkendőben, pelyhedző bajusszal van megörökítve. Ellenfelei – akik közül most sokan felháborodott megjegyzéseket posztolnak a Facebookon Bayerről – Orsós Orbánnak nevezik a miniszterelnököt. Félreérthetetlen utalást téve ezzel vélt származására. Ne szépítsük: cigányoznak.

Ennek az Orbán-ellenes táborból jövő megjegyzésnek ugyanaz az üzenete, mint Bayer írásainak. Csak ebben az esetben azt sugallja, hogy egy cigány tette tönkre az országot. Egy cigány. Az ilyen megjegyzés akárhonnan jön, elfogadhatatlan.

Nem érdekel Orbán Viktor származása. De ha tényleg cigány származású lenne, és azt nyilvánosan fel is vállalta volna, mindenkinél többet tett volna azért, hogy ezek a dolgok normálisan a helyükre kerüljenek.

Amikor 2008-ban Barack Obamát az Egyesült Államok elnökének választották, kampányának utolsó nagygyűlésén, a virginiai Manassasban én is ott voltam. Írtam erről egy riportot. Az idézet innen van: „Egy negyvenes fekete pasi gyöngyházfényesre fújt Obama-baseballsapkában, három tizenéves gyerek, feleség. Alsó középosztály, munkásosztály? Normális átlagcsalád. A pasi énekli a dalokat, tapsol, kiabál. Mobiltelefonjára rögzít hangulatokat. Mosolyog. Nem vigyorog, csak derűs. Talán még maga sem hiszi, hogy megtörténhet mindez. Hogy valami olyan történik, ami a gyerekeinek példát mutat, ő meg büszke lehet végre valamire, valakire. És nem csak a fekete amerikaiak, de mindenki más továbbadhatja ezt az üzenetet a gyerekeinek: igen, lehetséges. Ez is lehetséges. Mi arrogáns európaiak helyettesítsük be ezt a helyzetet. Mondjuk Franciaországnak egy algériai arab gyökerű elnöke lesz, a német kancellár vegyes házasságból (!) születik, apja török vendégmunkásként érkezett, Magyarországon a választásokat egy roma politikus által vezetett koalíció nyeri. Lehetséges?”

Ha Orbán hagyta volna a fenébe a kulturkampfot, és nem akarta volna az egész országot saját képére formálni – ami persze nem sikerülhet –, ha csak arra koncentrált volna, hogy rendbe tegye a gazdaságot, és mindezek tetejébe az is kiderült volna róla, hogy cigány származású, amit fel is vállalt volna… Hát az nem csak übercool lett volna, hanem új dimenziókba helyezte volna a magyarországi közgondolkodást, közbeszédet. Nem csak hívei – akik még mindig azt gondolják, képes a vízen járásra – agyában, de sok máséban is elültette volna a gondolatot: nem az számít, honnan származunk, hanem hogy mit teszünk. Lett volna esélyünk egy normális országra. Ő meg lábjegyzet helyett külön fejezet lehetett volna a legújabb kori magyar történelmet bemutató könyvekben.

Túl sok a feltételes mód. Minden csak lett volna.

Reklámok

7 thoughts on “Lett volna

 1. PETHŐ MÁRTA szerint:

  Ő soha nem fogja bevallani ,hogy cigány származású,még ha ez igaz is.Azért nem mert szerintem egy kaméleon,túl sok arca van és szava hihetetlen ,sunyi ember.Ez a véleményem róla most is ,és ez volt12 évvel ezelőtt is.

 2. Mik Preston szerint:

  Azért nem tennék egyenlőségjelet a bayerek undortkeltő megnyilvánulásai és a zorbán ifjúkori képének felmutatása között, ami nem több mint buta poenkodás. Ha zsidóznak és cigányoznak, az érintett összerezzen, mert ezután listázhatnak, verhetnek, sőt rádpuskázhatnak a bayerek követői. életedet és létedet fenyegetik.
  Zorban sokat tett azért, hogy ilyen undoritó világban éljünk, sokat tett azért , hogy a bayerek szóhoz, befolyáshoz jussanak. Gondoljátok, hogy összerebben , ha fiatalkori képében jelenkori önmagának karikaturáját láttatják vele. ? Na , ugye. Hát ez a különbség.

 3. viennacalling szerint:

  Nem mintha érdekelne valakit is az én szubkejtív véleményem és nem mintha bírnám akár csak egy picikét is Orbánt, de szerintem nem roma.
  Ha meg roma, akkor egy egyszerü hülye,mert micsoda lehetöséget bújtak el ebben! (De erröl szól a blog.)
  Azt meg meg tudná mondani nekem valaki, hogy hogy a csudába keveredtem én ide???
  Egyszerre csak bedurrant elém a monitoromon, hogy “rodmuvi”.
  Azért van az internetben valami lövés!

 4. samugy63 szerint:

  A minap ennél egy sokkal egyszerűbb ügyet is a lehető legrosszabb módon kezelt a Miniszterelnök. Történt ugye, hogy egy VB selejtezőt (foci) a FIFA döntése nyomány zárt ajtók mögött kell lejátszani. A Miniszterelnök pedig cinikus (sőt arrogáns) módon olyan megjegyzést tett (illetve nem tett) amivel egyértelműen megint másokra, ez esetben jelesül a FIFÁra hárította a felelősséget.
  Mármost egy karakán kiállás nem csak a rasszizmus elleni harcnak, de az általa oly nagyra értékelt magyar focinak is óriási segítség lehetett volna. Ha ugyanis keményen kiáll amellett, hogy ez a döntés jogos és bizony milyen szomorú, hogy a kis létszámú ám annál hangosabb primitív és rasszista szurkoló teszi tönkre a sokkal nagyobb számú ámde békés sportrajongó nézőtábor szórakozását, ne adj isten ezt utolsó cseppként kezelve harcot hirdet a stadionokban folyó egyre inkább valamiféle náci tömegmegmozdulásra emlékeztető hőzöngés ellen, na akkor éppen a hangos rasszizmus gondolkodna el, hogy kivonult mögüle a hivatalos politika.

  De így, csak olaj a tűzre.

  A Miniszterelnök úr ha csak a felét megvalósította volna annak, amit 8 éven keresztül hangoztatott, akkor most nem egy ál-kétharmada lenne, hanem egy valós négyötöde. és az ország tényleg a tenyerén hordozná, még akkor is, ha nem sikerült volna a sok rosszat egyből jóra fordítani.

  Ezzel szemben egy arrogáns és pökhendi, hatalommámortól és hataloméhségtől begőzölt ámokfutásba kezdett, aminek sajnos csúnya vége lesz. De a legcsúnyább, hogy addig szétzilálja és teljesen leamortizálja még azt a megmaradt kis emberséget is, ami már alig volt eleve is meg a társadalomban.

 5. Berta János szerint:

  Egy Bayer ocsmányság kellett ahhoz, hogy emberek és pártok felébredjenek? Miért most? Miért nem akkor amikor romák ezreit aláznak meg naponta, miért nem akkor amikor egy frissen végzett cigány kislányt tizedik kiközvetített munkahelyről küldik el mert roma? A DK tüntetést szervez, nem csak a cigányság érdekében, de arról szót sem ejtenek, hogy mi a kiút. Nincs Magyarországon olyan szervezet amelynek lenne programja! Pedig a huszonegyedik század Magyarországának legnagyobb kihívása a roma probléma!

Itt lehet kommentelni!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

BircaHang

magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Magyar Narancs Online

РОДМУВИ - Kakuk György új és régebbi írásai

Gépnarancs

РОДМУВИ - Kakuk György új és régebbi írásai

Pestiside.hu

РОДМУВИ - Kakuk György új és régebbi írásai

Politics.hu

РОДМУВИ - Kakuk György új és régebbi írásai

Ródmúvi

РОДМУВИ - Kakuk György új és régebbi írásai

www.galamus.hu

РОДМУВИ - Kakuk György új és régebbi írásai

Gréczyblog

РОДМУВИ - Kakuk György új és régebbi írásai

Hungarian Spectrum

reflections on politics, economics, and culture

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d blogger ezt kedveli: