Google+

„Amicitia nostra dissoluta est“

31

január 7, 2013 Szerző: Kakuk György

jigsaw04f5e9c2c6a2464a222e712179e3fb5d99a0f900

Rövid leszek. Legalábbis megpróbálok az lenni. Nekem Bayer Zsolt a barátom volt. Egészen pontosan: soha nem mondta még ki egyikünk sem, hogy nem vagyunk barátok. Ilyen eddig nem történt még meg.

A kilencvenes évek elején az induló Kurír belpolitikai szerkesztőségében találkoztunk először. Itt barátkoztunk össze. Versenyeztünk, hogy kinek az írását szemlézi az akkor még fontosnak számító Reggeli Krónika. Hallgattuk Kardos G. Gyuri történeteit, akivel szertartásosan el kellett látogatni az Operett Presszóba, ami a Hajós utcai szerkesztőségtől csak egy ugrásra volt. A taxisblokád idején együtt száguldoztunk a Kurír céges Simsonján a városban.

Aztán 1990 őszén a Hitelben megjelent Csoóri Sándor Nappali hold című esszésorozata, amelyben Csoóri irodalomtörténeti fejtegetésekbe szőtt antiszemita megjegyzéseket. A magyarságot fenyegető asszimilációs veszélyekről és az akkor legnagyobb ellenzéki pártról, az SZDSZ-ről például így írt: „…a szabadelvű magyar zsidóság kívánja stílusban és gondolatilag »asszimilálni« a magyarságot. Ehhez olyan parlamenti dobbantót ácsolhatott magának, amilyet még nem ácsolhatott soha…”

Zsolt erre írt egy igen jó dolgozatot. Ha jól emlékeszem, Éjjeli nap volt a címe. Rettenetesen irigyeltem. Nem csak azért, mert az írás tényleg jó volt. Hanem néhány nappal a megjelenése után a főszerkesztőnél jelentkezett Markó Iván, aki akkor a Győri Balett igazgatója volt. Neki annyira tetszett Bayer írása, hogy meghívta Zsoltot, tartson a társulattal indiai vendégszereplésükre. Ennél nagyobb elismerés akkor nem létezett. Két hét Indiában, ami semmi másról nem szól, csak az élmények megírásáról.

Aztán együtt léptünk tovább a 168 órához. Zsolt a lapba írt, én meg hangos anyagokat csináltam az akkor még létező rádióműsorba. Mester Ákos és Bölcs István egyengette utunkat.

Amikor a Népszabadsághoz került, büszkén mesélte: Molnár Gál Péterrel ül egy irodában, és arról ír, amiről akar.

Utoljára 2002-ben találkoztunk. Én akkor Koszovóban dolgoztam már, és a választásokra jöttem haza. Azt hiszem, péntek délután volt. Begurultam az Attila úti lámpához, és a mellettem lévő sávban Zsolt állt. Integettünk egymásnak, ablakok le. Hogy vagy-hogy vagy? Még megkérdeztem tőle: ettél-e ma már komcsit reggelire? De választ nem kaptam, mert zöldre váltott a lámpa, ő balra el, én meg a Moszkva tér felé.

Most meg van ez.

Nem, nem most van. Most csak megint ez van.

Már évek óta ez van.

Már évek óta próbálom kitalálni, mi a fene történt. Hogy lett egy emberi jogokra, tisztességre (megspórolom a felsorolást) érzékeny újságíróból nettó náciul beszélő ember? Általában fordítva szokott történni. Ki sértette őt meg, ha valaki egyáltalán? Vagy a becsvágy, az ambíció hajtja, és már csak olyat ír le, amiről tudja: saját közönsége örömmel és megelégedéssel röfögi majd vissza? Az anyagi érdek? Annak a célközönségnek a kiszolgálása, amely megveszi könyveit, elolvassa cikkeit? Nem is fontos. Nem is fontos.

A petíciót, amely a Facebookon kering, nem fogom aláírni. Nem csak azért nem, mert túldimenzionálja a dolgot, és valamiféle antihőst teremt, miközben Bayer Zsolt nem az. Hanem, nos olyan ez, mintha a Putyilov gyár munkásai írnának a “Pártnak”, hogy a reakciós esztergagépeket a történelem szemétdombjára kellene már dobni.

Egy dolgot teszek, ideírom, amit Nero írt Senecának: „Amicitia nostra dissoluta est.” Barátságunk véget ért.


31 thoughts on “„Amicitia nostra dissoluta est“

 1. Fixx 54 szerint:

  Remélhetőleg ezt a Zsolt sem fogja bánni mert tisztul körülötte a levegő és remélem a példád ragadós lesz mert így lassan megismerhetjük, hogy kik falaznak ennek a romlott rendszernek!

 2. ugyvedur szerint:

  Ahogy Hofi mondta volt: a csiga hozzá képest gerincoszlop!

 3. HajraBayer szerint:

  Aki nem érti,illetve nem akarja érteni miről írt Bayer,az ne írjon blogot ! Ez vonatkozik az éppen műbalhét csináló költő hölgyre is !

  • rodmuvi szerint:

   Szerintem mindenki erti mirol ir BZs. Eeg konkret mondatai vannak.

  • Anonymouse szerint:

   A “műbalhét csináló költő hölgyet” hogy értelmezzük?
   Nekem a Bayer “írás” legszörnyűbb momentuma épp az volt, hogy cinikusan forgatta ki, használta gusztustalan céljaira az épp ellenkező tartalmú a költeményt…
   A többin semmi meglepődnivaló nem volt, főleg az orgoványozása óta.

   • Neevtelen szerint:

    Azért műbalhé, mert a szavakkal mesterien bánó költőnő – veled ellentétben – nyilván kitűnő szövegértési képességekkel bír, ezért nem gondol(hat)ja komolyan, hogy itt a költemény kiforgatásáról lenne szó, vagy hogy “Bayer Zsolt […] kirohanásának alátámasztására használta volna fel” sorait. A cikk elején ugyanis két, egymással szöges ellentétben álló világnézet képviselőit – Erdős Virágot és Balogh Gábort – idézte, majd megállapította, hogy “E két idézet között található a magyarországi cigánykérdés.” Vagyis Bayer szerint a cigány-magyar együttélés problémáit elsősorban a többségi társadalom hozzáállásából eredeztető Erdős Virág jelenti az egyik végletet, a jobbikos Balogh Gábor pedig a másikat. Bayer szerint az igazság a két álláspont közt van. Mármost ezzel lehet vitatkozni, de azt állítani, hogy az eredetivel ellenkező tartalmat óhajtott volna adni a költemény idézett sorainak, tévedés.

   • rodmuvi szerint:

    Az Erdos Virag ugy csak secunder problema. Az primer az maga az iras. A konkret mondatok amelyekbol,osszeall a szoveg. Az a problema. Iyen mondatokat pl. Ruandaban irtak le. Ott nem allatoknak hanem csotanyoknak neveztek a tutsikat. Az eredmeny ismert.

 4. Kárpáti Erika szerint:

  Mert van az a pénz amitől korpás a hajam.

 5. Halász Attila szerint:

  Két hét Indiában más pénzén ! Én addig dolgoztam. – Könnyen vagytok. S más bajotok sincs. “Jó dolga van Attilának !”

 6. Balt szerint:

  “Még megkérdeztem tőle: ettél-e ma már komcsit reggelire?”

  Korrekt, hogy ez a mondat szerepel az írásban. További kérdésem nincsen. (Véleményem, az van.)

 7. Esztergomi Péter szerint:

  A malis vituperari laus est.

 8. Gyökösi Csilla szerint:

  Gyökösi Csilla
  Lehet elmenni Haragszomrádmátólzsolti felé, de nagyon nagyon nagy baj lesz ha nem a helyén kezeljük végre a magyar – cigány együttélést, ha műbalhékkal vesszük élét a rémesen éles helyzetnek4helyzetnek

  • Anonymouse szerint:

   Ilyen bayeri hozzáállással miként vesszük élét, elejét a “helyzet”-nek?
   Hülye hasonlat: az egyik szomszédod rendszeresen átdobálja hozzád a szemetét. Erre te az egész utcában mindenkinek a küszöbére odaszarsz, majd összehívsz egy “lakógyűlést”, hogy megbeszéljétek?

 9. rodmuvi szerint:

  Csilla, ez nem haragszomradzsolti. Ez az en szemelyes irasom ami a blogomon jelent meg. Nem egy essze. Azt is meg kell majd valakinek irni azt vizsgalva, hogy mondjuk BZS hogyan jarult hozza a magyar kozbeszed teljes leamortizalasahoz. Hogy a szovegei milyen szellemi municiot nyujtanak az egy neuronos droidoknak, akik szavait tettekre valtjak. A Narancsban eppen most van egy igen jo iras Ruandarol. Ott konkretan ujsagriokat iteltek el emberiseg elleni buncselekmenyekert. A legutolso irasa BZSnek mar.mar surolja ezt a hatart. En nem nagyon tudom ezeket a szovegeket figyelmesen olvasni, ami kellene ahhoz, hogy egy komolyabb dolgozatot irjak roluk, mert nem megy. Meg atfutni rajtuk is komoly erofeszites, ez biztos az en hibam.

 10. nono szerint:

  Véleménnyel nem illik vitatkozni.

 11. Isti szerint:

  Innen szörfözgettem az ismerősei között:
  http://www.facebook.com/gyemantos.herceg.1

  Nagyon szimpatikus kultúra és értékrend.

 12. hajraBayer szerint:

  Akkor is kellene ám blogot, tiltakozást írni,amikor a “nagy magyar író” a magyarság genetikai kódoltságáról írka-firkál szösszeneteket. Milliószor durvább volt,mint ez a Bayer-féle írás.

  • rodmuvi szerint:

   Példaul kinek a likvidálását is óhajtotta? Na ugye….

   • aballa szerint:

    arról nem is szólva, hogy a genetikusan és a genetikailag szó jelentése nem egyezik. Persze Kertész feltehetően szándékosan vette botránykeltő mód hatásvadászra. Bayer fröcsögése viszont teljesen érthetetlen, az is, hogy leközölték, ki és mit nyert ezzel?

 13. viennacalling szerint:

  Nincs olyan ember, aki ne tudná, hogy létezik a probléma, ami megoldatlan és ma még csak kilátás sincs megoldásra.
  Hogy nagy bajok vannak, hogy az ellentétek annyira elmérgesedtek az évszázadok alatt, hogy mindkét oldalról vérzik a seb.
  Egy gondolkodó és szavaiért felelös ember
  ,– föként egy olyan, aki publikál–
  nem a már vérzö sebet hasítja mélyebbé.
  Az nem csak, hogy értelmetlen,mert nem visz elöre,
  hanem még árt is.
  Mindenkinek árt vele.
  A romának, mert fehéren-feketén “megírta az újság”, hogy egy állat.
  A magyarnak, mert megbirizgálja a cikkével az ember legprimitívebb, legalantasabb ösztönét, amit ha aztán
  –pl.e cikk bíztatására–
  szabadon elenged, akkor valami nagyon zsigeri, vad ösztönlényszerü kór kezdhet terjedni.
  Egy keserves háború kezdödhet roma-nem roma között.
  Nem szabad feltüzelni ezeket az indulatokat, mert miután valóban baj van(!), a Bayer cikkel csak igazolni vélik majd magukat azok, akiknek már a levegöbe lendült az öklük, csak még nem csaptak le vele, mert hát, azért…na…azt mégsem…
  Nem baj.
  Majd most.
  Hogy a roma nem hagyja majd magát, na az meg tuti.
  Aztán ordibálhat a hübarát Orbán, hogy:
  “Hajrá magyarok!”

  Jóccakát Magyarország.

 14. viennacalling szerint:

  Tankönyv á lá Báyer:
  A cigány:
  “… Leginkább tagolatlan hangok törnek elő állati koponyájából…”

  —————————————————————————————————————————————————–

  Èrtitek a borzalmas népfelheccelést?

 15. viennacalling szerint:

  “…Már évek óta próbálom kitalálni, mi a fene történt. Hogy lett egy emberi jogokra, tisztességre (megspórolom a felsorolást) érzékeny újságíróból nettó náciul beszélő ember?…”

  Sehogy.
  Azaz egy emberi jogokra, tisztességre érzékeny emberböl nem lesz netto náci(ul) beszélö.
  Bayer nagy valószinüséggel mindigis olyan volt, mint amilyen ma.
  Csak –mint mondani szokás– ügyesen titkolta, mert… és akkor az lenne inkább a kérdés, hogy miért érezte úgy akkoriban, hogy titkolnia kell mindazt, ami ma lazán és gördülékenyen kijön belöle.

 16. nono szerint:

  Ródmúvi kimoderált ! Csak a saját véleméynyét képes tolerálni ! Ezekben a magyar sajtótermékekben és blogokban tömény gyülöletkeltés folyik, cigányozás, zsidózás, nácizás, magyarozás stb. A Statisztikai Hívatal szerint 2012. november havi gazdaság teljesítmény az előző évihez 6.9 %-al csökkent. Jobban tennétek, ha dolgoznátok !

 17. ivándzsó béla szerint:

  Itt csak féligazságok vannak

  • Na ugye ! szerint:

   A szerző csak a munkahelyét félti! Ha nem felel meg az “elvárásoknak” repül. A CENZURA A FEJÉBEN VAN !

 18. Ez egy gyász. Egy barátot elveszíteni valamelyik fél (vagy mindkét fél) hibája, a közösen felépített szabályok be nem tartása miatt, mindig gyász. Hatalmas csalódás, végig töprengett éjszakák és az örök kérdés: miért lett ilyen? Miért tette ezt velem? És a gyászhoz idő kell. Elfelejteni sosem fogja tudni, újra kezdeni nem érdemes. Idővel jobb, de az űr mindig ott maras az emberben.

 19. nocenz_Ura szerint:

  Kedves Gyuri!
  A szerkesztőség egy része már a Kurírnál furának és jellemtelennek látta Zsoltot, én a magam szemszögéből ez így írtam meg: http://gepnarancs.hu/2013/01/szemelyes-konfliktusaim-bayer-zsoltival/

Itt lehet kommentelni!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

BircaHang

magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Magyar Narancs Online

РОДМУВИ - Kakuk György új és régebbi írásai

Gépnarancs

РОДМУВИ - Kakuk György új és régebbi írásai

Pestiside.hu

РОДМУВИ - Kakuk György új és régebbi írásai

Politics.hu

РОДМУВИ - Kakuk György új és régebbi írásai

Ródmúvi

РОДМУВИ - Kakuk György új és régebbi írásai

www.galamus.hu

РОДМУВИ - Kakuk György új és régebbi írásai

Gréczyblog

РОДМУВИ - Kakuk György új és régebbi írásai

Hungarian Spectrum

reflections on politics, economics, and culture

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d blogger ezt szereti: